Šta je QLED TV? U čemu je bolji od OLED-a?

Iz Samsung-a tvrde da je QLED najbolja tehnologija prikaza slike u historiji. Sta je QLED? Je li bolji od OLED-a? Čitajte dalje i sve će postati jasnije.

OLED je još uvijek tehnologija u začetku ali mnogi već tvrde (Samsung op.a.) da će je prevazići novi QLED.

Šta se sve očekuje od ove tehnologije? Po čemu se razlikuje od OLED-a? Kada će QLED televizori biti dostupni u BIH? Objasnićemo u nastavku teksta.

Šta je QLED?

QLED je skraćeno od Quantum dot Light Emitting Diode. To je tehnologija koja, dodana na standardne LCD panele, obećava bolje performanse od OLED-a po značajno nižoj cijeni.

Trenutno LG, Sony i Panasonic u ponudi imaju OLED televizore dok sa druge strane QLED nudi samo Samsung uz tvrdnju da je to tehnologija budućnosti. Kako je Samsung svjetski lider u ovoj tehnologiji trebalo bi ih shvatiti ozbiljno.

QLED tehnologija obećava bolju kvalitetu slike uz najbolji kontrast i „pravu crnu“ te prikaz do +40% više boja od svih ostalih tehnologija.

Na kojem principu radi QLED? 

QLED radi na principu kvantnih piksela(tačkica). Ova tehnologija i nije novitet i Samsung je već koristi u postojećim SUHD modelima. Međutim QLED kvantne piksele koristi na potpuno novi i puno interesantniji način.

Kvantni pikseli su mikroskopski molekuli(Veličina se mjeri u nanometrima) koji sami emituju svetlost ali u boji. Boja koju emituju zavisi od njihove veličine – veći emituju crvenu boju dok manji emituju plavu.

Trenutno televizori koriste fotoluminiscentne kvantne piksele (potrebno pozadinsko osvjetljenje), dok QLED TV koristi elektroluminiscentne kvantne piksele. Uprošteno,  umjesto da koriste vanjsko pozadinsko svjetlo za prikaz boja, elektroluminiscentni pikseli svjetlost emituju sami. To znači da TV moze pojedinačno paliti i gasiti piksele, isto kao OLED, sto na kraju omogućava beskonačni kontrast, što je jedina prednost OLED tehnologije te uz to omogućava vrijeme odziva manje od 0.01milisec, sto u potpunosti ukida zamućivanje slike kod prikaza brzih scena(sport,filmovi,igrice).

Elektroluminiscentni kvantni pikseli uz gore navedeno daju nevjerovatno svjetle i zive boje zbog čega su idealni za prikaz HDR(High Dynamic Range) filmova i igrica.

Za razliku od OLED televizora QLED neće imati problema sa najvećom manom OLED-a da kroz vrijeme slika počinje da gubi na kvaliteti zbog gubitka plave boje. OLED materijal koji se koristi za prikaz plave boje brže se troši od crvene i zelene, tako da nakon određenog vremena, balas boja postaje lošiji.

Uz sve navedeno QLED će biti cjenovno povoljniji od OLED-a uz kvaliteniju sliku i manju potrošnju električne energije.

Kada će QLED biti dostupan u BIH?

Samsung, svjetski lider u prodaji televizora, je do sada jedini najavio QLED linup televizora za 2017. godinu. Televizori iz flagship serija Q7, Q8 i Q9 će biti QLED a očekuje se da će cijene biti do 20-30% niže od ekvivalentnih OLED modela. U BIH ih možemo očekivati već od 6. mjeseca 2017.

Dr.Techno