Samsung predstavio prve HDR QLED monitore za igranje

U kombinaciji sa ultra-širokim dizajnom CHG90 i quantum dot tehnologijom CHG70 monitori stvaraju realističnu, detaljnu sliku koja prikazuje igre tačno onako kako su programeri željeli, i dramatično poboljšava igranje uz oštrije boje i oštrije kontraste.

"Igrači žele da imaju osjećaj potpune uronjenosti u njihove omiljene igre, a naši novi monitori pružaju najljepše vizuelne i realistične sadržaje uz vrhunsko iskustvo igranja", izjavio je Seog-gi Kim, izvršni potpredsjednik odjela Enterprise Business u kompaniji Samsung Electronics. "Novi QLED monitori za igranje su iskorak u budućnost igranja za ležerne, entuzijastične igrače koji vole da se takmiče. Veselimo se razvijanju tehnologija koje mijenjaju svijet igranja uz dodatno zadovoljenje potreba igrača, programera i partnera u narednim godinama.”

Življe okruženje igranja s više detaljaTehnologija quantum dot QLED donosi novu metalnu jezgru koja podržava i oko 125 posto sRGB spektra boja i 95 posto Digital Cinema Initiatives (DCI-P3) standard u svijetu filma i pruža iznimno širok raspon boja.

Samsungov CHG90 postavlja novi vizuelni standard za ekrane za igranje projektirajući omjer slike 32: 9 i double full HD rezoluciju(DFHD) od 3840 sa 1080 točakapreko 49-inčnog ekrana. CHG90 doslovno proširuje prostor za igranje.Sa svojim širokim dizajnom nadmašuje industrijske standarde, a u isto vrijeme predstavlja najširi monitor u portfoliu igranja ove kompanije. Monitori donose zapanjujuću 1800R zakrivljenost i ultra široki ugao gledanja od 178 stepeni, omogućavajući da se sadržaj na ekranu vidi s bilo kojeg mjesta unutar određenog prostora. Kao rezultat toga, igrači više ne moraju brinuti o logistici, troškovima i okvirima koji prekidaju sliku, a štose nameće kad se kombinira više manjih monitora zajedno kako bi se dobila proširena slika.Idealan za pucačke igreu prvom licu, trke, simulaciju leta i akcijske igre, CHG90 prilagođava ubrzanu brzinu osvježavanja (144 Hz) i vrijeme odziva slike od 1ms (MPRT) s naprednom, četverokanalnom tehnologijom skeniranja kako bi se spriječilo zamućivanje kretanja i kako bi se proizvela dosljednija slika na čitavom ekranu.

Igranje na višem nivouDostupan u varijacijama dijagonale od 27 i 31,5 inča, CHG70 integrira HDR i quantum dot tehnologije, sa brzinom osvježavanja od 144 Hz koja dodatno pomaže da se dobije što bolji sadržaj za igranje. Ova kombinacija nudi igračima vidnu arenu koja je svjetlija (600-nitni vrhunac osvjetljenja), jasnija (rezolucijaod 2560x1440 WQHD) i luminoznija uz najmanju vizuelnu nijansu koja je u prvom planu u iznimno svijetlom ili tamnom okruženju..CHG90 i CHG70 dolaze kao prvi Samsungovi monitori za igranje koji imaju novu AMDRadeonFreeSync ™ 2 tehnologiju. Ova frontline funkcija uklanja zastoje i cijepkanja koji često ometaju igranje I pruža neometane okvirne prelaze .Isto tako, Radeon FreeSync ™ 2 podržava široki spektar boja za prikaz HDR sadržaja uz dvostruko veće osvjetljenje i boju u odnosu na sRGB standard. Kao rezultat toga, korisnici mogu uživati u fluidnom uključi-i igraj HDR iskustvu niske latencije bez potrebe za čestim prilagođavanjima softveru ili monitoru.

"Nevjerojatno smo ponosni na to kolikodaleko je Radeon FreeSync ™ tehnologija otišla u protekle dvije godine, s više od 150 ekrana koji su isporučeni na tržište", rekao je Scott Herkelman, korporacijski potpredsjednik i generalni direktor Gaming, Radeon Technologies Group, AMD. "Pozdravljamo kompaniju Samsung Electronics zbog pokretanja prvih FreeSync 2 ekrana i vjerujem da bi ti prekrasni monitori trebali biti na obaveznom popisu svih igračkih entuzijasta."

Proširenje strateškog partnerstvaBudući da se Samsungovi najnoviji monitori za igranje pripremaju da osvoje tržišta, kompanija nastavlja sa širenjem svoje dostupnosti i priprema širu industriju igara za HDR sadržaj. U strateškom partnerstvu s EA studijem DICE i Ghost Games, CHG90 i CHG70 su podvrgnuti strogom podešavanju kako bi se osigurao optimalan HDR kvalitet slike.

"Drago nam je što blisko sarađujemo s timom koji radi na Samsungovim monitorima kako bi optimizirali CHG90 i CHG70 monitore za naše igre, što je od vitalnog značaja, tako da naš novi naslov "Star Wars ™ Battlefront II ™ ", koji će biti objavljen kasnije ove godine, može da se ogleda na ovim HDR monitorima onako kako su to naši programeri željeli ", rekao je Oskar Gabrielson, generalni direktor kompanije DICE.

"Ovdje u Ghost Games, uvijek gledamo u najnoviju tehnologiju koja pomaže predstaviti Need for Speed na najbolji mogući način i konstantno gledamo da pomjerimo granice. Tehnologije poput HDR-a omogućavaju nam da našim igračima pružimo što emocionalnije i što uvjerljivije iskustvo igranja. Samsungovi HDR monitori dopuštaju Need for Speed ™ Payback da budu upravo to", rekao je Marcus Nilsson, izvršni producent Ghost Games.

Osim toga, oba monitora su nedavno postala HDR kompatibilna s Nvidijinim grafičkim karticama, kako bi se osigurao jasni prikaz šireg rasponaHDR igricai PC uređaja.

Čak i prije njihove široke primjene, CHG90 i CHG70 su već prepoznati od strane industrije kao vodeći u kategoriji monitora. Prošlog mjeseca, Društvo industrijskih dizajnera Amerike uvrstilo je oba monitora u njihove godišnje IDEA nagrade, koje odaju počast tehnologijama za inovaciju dizajna koje poboljšavaju ekonomiju,ali i ukupan kvalitet života. CHG90 je dobio bronzanu nagradu u kategoriji programa potrošačke tehnologije, a CHG70 je dobio nominaciju za finaliste u istoj grupi.

Izvor: Klix.ba