Otvori navigaciju
Korpa 0
 1. Prodaja na rate penzionere i zaposlene

  Našli ste se u situaciji da želite kupiti robu koja vam je hitno potrebna ali želite platiti obročno u više mjesečnih rata?

  Obratite nam se na 033-74-11-33 ili nas posjetite i naš Šoping majstor ekspresno rješava vaš problem.

  Dr.Techno u uradnji sa Mikrokreditnim društvom Mikrofin ima razvijen saradnički odnos i možemo Vam ponuditi kupovinu robe na 12 ili 18 rata.

  Posredstvom našeg Šoping majstora možete realizovati kupovinu željene robe na rate:

  Uslovi:

  • Iznos kredita: od 200 do 2.000   KM
  • Rok kredita: do 18 mjeseci
  • Kamatna stopa: 0%
  • Provizija na obradu  kredita: 10%
  Potrebna dokumentacija:
  • Kopija Lične karte
  • Kopija CIPS prijavnice
  • Dokaz o primanjima

  Napomena: Postoji mogućnost kreditiranja većih iznosa preko ostalih kreditnih proizvoda. Za više informacija pozovite 033-74-11-33.

 2. Sony televizori po najboljim cijenama u BIH

  Ponovo otkrijte svaki detalj u 4K rezoluciji

  4K X-Reality PRO omogućuje poboljšanje svake slike na 4 K kvalitetu nenadmašne čistoće. Slike se izoštravaju i poboljšavaju u stvarnom vremenu te otkrivaju dodatne pojedinosti u knjigama i arhitekturi biblioteke.

  Provjerite zbog čega su naši procesori vrhunske klase

  Picture Processor X1™ Ultimate

  Picture Processor X1™ Ultimate

  Značajke:

  Object-based Super Resolution
  Object-based HDR remaster
  Super Bit Mapping 4K HDR
  dvostruka obrada baza podataka
  poboljšavanje dinamičkog kontrasta
  precizno mapiranje boja

  4K HDR Processor X1™ Extreme

  Procesor 4K HDR X1™ Extreme 

  Značajke:

  Object-based HDR remaster
  Super Bit Mapping 4K HDR
  dvostruka obrada baza podataka
  poboljšavanje dinamičkog kontrasta
  precizno mapiranje boja

  4K HDR Processor X1

  Procesor 4K HDR X1

  Značajke:

  Object-based HDR remaster
  Super Bit Mapping 4K HDR
  poboljšavanje dinamičkog kontrasta

  Pojedinačni objekti – analizirani i poboljšani

  Object-based Super Resolution

  Naši televizori s tehnologijom Object-based Super Resolution detektiraju pojedinačne objekte na slici i čuvaju pojedinosti na zaslonu. Identificiraju se stotine objekata, a njihova se rezolucija zasebno poboljšava da bi slici pružila iznimnu točnost i detalje.

  Realističnije boje i kontrasti

  Object-based HDR remaster

  Object-based HDR remaster analizira boju pojedinačnih objekata na zaslonu te na temelju toga prilagođava kontrast, za razliku od većine televizora na kojima se kontrast prilagođava samo po jednoj krivulji odnosa crne i bijele. S obzirom na to da se objekti poboljšavaju jedan po jedan, televizor može reproducirati veće dubine, teksture i realističnije slike.

  Manje prijelaza za uglađeniju sliku

  Super Bit Mapping 4K HDR 

  Zalazak sunca obuhvaća tisuće tonova, nijansi i gradacija. Super Bit Mapping 4K HDR prikazuje ih sve. Tom se tehnologijom stvara uglađena i prirodna kvaliteta slike 4K televizora bez "prijelaza" koji se mogu pojaviti na drugim televizorima.

  8-BITNI IZVOR
  NAKON 14-BITNE OBRADE

  Više detalja zahvaljujući bazama podataka za smanjenje šuma i poboljšavanje kvalitete slike

  Dual database processing

  Jedna se baza podataka koristi za čišćenje slike te smanjivanje šumova na zaslonu. Druga se koristi za nadogradnju razlučivosti i poboljšanje čistoće. Dvije moćne baze podataka zajedno dinamički poboljšavaju piksele u stvarnom vremenu. Svaka baza podataka sadrži desetke tisuća referenci prikupljenih tijekom godina iskustva sa stvaranjem televizijskih i filmskih sadržaja.

  1. Baza podataka za smanjenje šuma

  Baza podataka prepoznaje komprimirane šumove jer sadrži podatke o tome kako bi slika trebala izgledati "prije i nakon" te na temelju toga uklanja komprimirane šumove sa slike.

  2. Baza podataka za poboljšavanje kvalitete slike

  I baza podataka za poboljšavanje kvalitete slike sadrži podatke za "prije i nakon" te na temelju njih nadograđuje signal i stvara realističniju sliku.

  Poboljšavanje svake slike

  Znanje stečeno stvaranjem filmskih hitova i TV emisija pretočili smo u legendarne 4K X-Reality PRO i X-Reality PRO čipove. U našim se jedinstvenim bazama podataka analiziraju i poboljšavaju svi uzorci u prizoru te se pronalazi najtočnija nijansa, zasićenost i svjetlina radi postizanja nevjerojatne 4K rezolucija televizora.

  Logotip 4K X-Reality™ PRO
  Logotip za X-Reality™ PRO
  • Oživite svaki piksel
  • Nova definicija realističnosti

  Milijuni pojedinačno kontroliranih OLED žaruljica

  Zaslon sadrži milijune samosvjetlećih OLED piksela koji se mogu zasebno aktivirati da bi se postigle doista živopisne slike. Budući da se svaki piksel nezavisno osvjetljava, uz OLED tehnologiju u svakoj ćete sceni vidjeti preciznije detalje, boje i sjene.

  OLED TV tvrtke Sony na kojem je prikazan pejzaž planine

  Pouzdanost OLED uređaja tvrtke Sony

  Naši su OLED televizori dizajnirani da spriječe urezivanje slike. 4K HDR Processor X1 Extreme i Picture Processor X1 Ultimate uočavaju postojanje statične slike na zaslonu i premještaju piksel da bi spriječili urezivanje ili zadržavanje slike.

  Širi, prirodniji opseg boja 

  Pixel Contrast Booster™

  Naš izvorni kontroler zaslona za OLED maksimalno iskorištava dinamički opseg tako što proširuje područje reprodukcije boje pri visokim svjetlinama. Slike su poboljšane uz dodatne detalje i teksture.

  Kontrast bez premca – tamnije crne i blistavije svijetle nijanse

  Backlight Master Drive™ može prikazati dosad neviđeni dinamički raspon od nevjerojatno tamne crne do blještavih svjetala, a sve to omogućuje 4K HDR Processor X1™ Extreme. Sustav pozadinskog osvjetljenja odlikuje se iznimno gustim rasporedom LED dioda, jedinstvenim algoritmom za lokalno zatamnjenje te optičkim dizajnom.1

  KONTROLA POZADINSKOG OSVJETLJENJA
  BACKLIGHT MASTER DRIVE 

  Potpuna kontrola, vrhunska umjetnost

  DISCRETE LED CONTROL

  Da biste u potpunosti iskoristili Backlight Master Drive, nov inovativni algoritam nadzire iznimno gusto raspoređene LED diode. Svakim se LED-om upravlja zasebno, stvarajući nevjerojatno preciznu sliku.1

  Svjetlo ondje gdje je najpotrebnije

  Calibrated beam LED design

  Backlight Master Drive svojim jedinstvenim dizajnom LED osvjetljenje prikuplja u jednoj točki i tako smanjuje raspršivanje svjetla te odbljesak koji se može primijetiti na drugim LED televizorima s diodama raspoređenima po cijelom zaslonu. Ovdje svaka LED dioda odašilje ravnu zraku svjetlosti za jasnu sliku sa živopisnim svjetlima i tamnim crnim tonovima.

  Konvencionalni dizajn

  Konvencionalni dizajn

  Calibrated beam LED design

  Calibrated beam LED design

  Prekrasne boje sa svih strana

  X-Wide Angle

  Gledanje televizora sa svih strana sada je jednako ugodno kao i gledanje kada se nalazite izravno ispred njega. Izvorni optički dizajn tvrtke Sony koji kontrolira pozadinsko osvjetljenje i X-Wide Angle zaslon osiguravaju vjernost boja neovisno o mjestu gledanja.

  Bilježenje cijelog raspona svjetlosti i tame

  Preciznom ravnotežom svjetla na cijelom zaslonu, zatamnjenjem i isticanjem područja X-tended Dynamic Range PRO™ otkriva raspon svjetline nekoliko puta veći u odnosu na televizore sa standardnim LED pozadinskim osvjetljenjem te povećava kvalitetu svih izvornih signala na kvalitetu blisku HDR-u sa širim rasponom svjetline.2

  Svijetle i jasnije brze scene

  Na nekim zaslonima sportske i brze akcijske scene mogu izgledati mutno. Naša najnovija tehnologija X-Motion Clarity održava uglađenost, svjetlinu i jasnoću svake scene. Svakim se "treptajem" zasebno upravlja te se optimizira trajanje, a svjetlina se pojačava po potrebi. Na taj način nećete propustiti nijedan detalj.

  1. X-Motion Clarity

  2. Konvencionalni televizor

  Nov doživljaj gledanja

  Tehnologija HDR

  Visok dinamički raspon (HDR) poboljšava dinamički opseg slike tako što povećava kontrast između najsvjetlijih bijelih i najtamnijih crnih područja. Svaki je piksel precizniji, bez obzira na rezoluciju, što oživljava scenu većim brojem detalja. Filmovi i TV emisije koje se prikazuju u HDR-u bliže su izvornoj snimci i redateljevoj viziji s više svjetline, kontrasta i boje te pružaju realističniji dojam gledanja.

  Širi raspon boja

  Zaslon TRILUMINOS™ izvrsno reproducira crvene, zelene i plave boje koje televizorima inače predstavljaju izniman izazov. Reproducira precizne varijacije boja i postiže najbolju sliku.

 3. PlayStation Plus u BiH – kako se registrovati i pretplatiti

  Pošto PlayStation Network i PSPlus još uvek nisu zvanično dostupni u BiH, pokazaćemo vam kako se ipak možete pretplatiti na ovaj sjajan servis, putem kojeg svakog mjeseca dobijate besplatne igre i druge pogodnosti.

  PlayStation Network je online servis, koji je napravio SCE (Sony Computer Entertainment) za svoje korisnike PSP, PSVite, PS3 i PS4 konzole. Služi za razne društvene aktivnosti, chat  i multiplejer izmedju članova. Svako ima svoj ID, i vidi mu se online status. Detaljnije o PSN mreži pročitajte u odličnom članku  – ŠTA JE PLAYSTATION NETWORK I ŠTA DOBIJAMO SA PS PLUS PRETPLATOM

  Pošto Sony ne prihvata platne kartice iz BiH, kao ni naše PayPal naloge, da bismo koristili benefite PSN mreže moramo se korititi malim lukavstvima.

  Ono što je nama najlakše i najzanimljivije su takozvane prepaid PS Plus kartice (kao dopune za telefon), koje se mogu kupiti i van Sony-jevog sajta, npr na https://drtechno.ba/gaming-playstaton-xbox/psn-bonovi-dopune.html  

  Važno je da vodite računa na koju državu ćete  registrovati svoj nalog (ovo se ne može naknadno mijenjati), jer od toga zavisi koje kartice ćete kasnije kupovati. Kod nas u Dr.Techno se mogu nabaviti kodovi i za Američke (US) i za Britanske (UK) naloge.

  Naša preporuka je da prilikom registracije izaberete neku od američkih država, recimo Aljasku, jer generalno imaju najbolje cene i najbolju ponudu dodatnih saržaja.

  Ukoliko već imate neki PSN nalog na vašoj konzoli, moraćete da napraviti još jedan nalog na PlayStation-u, ali ne brinite; sve igre koje dobijete putem ovog naloga ćete i dalje MOĆI IGRATI na postojećem PlayStation nalogu, ako to želite.

  Napravite PlayStation Network nalog na vašem PC računaru

  1. Kliknite na ovaj link kako biste stigli na stranicu za kreiranje novog naloga.
  2. Popunite potrebne podatke, ali obratite pažnju da morate izabrati United States ili United Kingdom kao vašu državu.
  3. I na kraju izaberite „I Agree. Create My Account.

  Kupovina prepaid PS Plus kartice

  1. Preko našeg sajta DrTechno možete da kupite svoju PSN dopunu, naravno može i u našoj prodavnici.
  2. U ovom slučaju smo izabrali karticu od 12 meseci.
  3. Kada ste izabrali odgovarajuću karticu, završite kupovinu i uzmite svoj CODE (kod).

  Aktivacija PSN dopune

  1. Kada ste konačno kupili karticu, vreme je da je aktivirate na Vašem PlayStation nalogu.
  2. Kliknite OVAJ LINK da biste otišli na PlayStation Store prodavnicu.
  3. Zatim se ulogujte koristeći Vaš novi PlayStation nalog, koji ste upravo napravili.
  4. Kada ste se ulogovali, u gornjem desnom uglu kliknite na vaš nadimak i izaberite „Account Settings„.
  5. Izaberite segment „Redeem Prepaid Card“ i prekopirajte (ili prekucajte) kod koji ste kupili.
  6. Na kraju kliknite na „Continue“ i gotovo!

  Čestitamo! 

   

  Odlično, kako sad da igram besplatne igre na svom nalogu?

  Da biste skinuli i koristili besplatne PS Plus igre, i ostale igre kupljene na Vašem PlayStation nalogu, potrebno je da uradite sledeće:

  1. Na vašoj PlayStation konzoli (PS3 ili PS4) izaberite postojećeg ili dodajte novog korisnika.
  2. Ulogujte se koristeći iste podatke sa Vašeg novog PlayStation naloga koji ste upravo napravili.
  3. I to je to. Slobodno se ponovo ulogujte na vaš prvobitni nalog i sve PS Plus igre će biti tu.
 4. Veliki udarac za Kodi: Ugašen najpopularniji dodatak za čuveni program za gledanje filmova, korisnici nezadovoljni

  Jedan od najpopularnijih dodataka za program KodiTVAddons, misteriozno je prestao sa radom i trenutno je "offline".

  TVAddons je za mnoge bio dodatak broj jedan, a među njima je i popularni Exodus za gledanje serija i filmova.

  Mnogi korisnici Kodija sada strahuju da bi Exodus u skorije vrijeme takođe mogao da prestane sa radom, što bi bio ogroman udarac za čuveni program.

  TVAddons je u sebi imao 1.500 dodataka, piše TorrentFreak.

  Ranije ovog mjeseca, američka satelitska mreža Dish Network tužila je tvorce TVAddons-a za kršenje autorskih prava.

  TVAddons se još nije oglašavao povodom ovog gašenja.

  Inače, program Kodi je trenutno pod žestokim optužbama vlasti i medija, iako sam po sebi nije ilegalan. Problem su nezavisni addon-ovi za njega koji krše autorska prava.

  izvor: Telegraf.rs

 5. Razmišljate o nabavci novog telefona? Evo zbog čega je Tesla smartphone sa 4G mrežom savršen izbor! (FOTO)

  U vremenu u kojem živimo, internet više nije privilegija malog broja ljudi. Danas, bez interneta teško možemo da zamislimo obavljanje i najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti.

  Sjećate se koliko je nekada bilo potrebno vremena da se učita neka stranica u pretraživaču? Da ne govorimo o preuzimanju muzike ili, ne daj bože, nekog fajla većeg formata. Čitava vječnost!

  Na sreću, stvari su se značajno promjenile. Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, sada ne samo da je internet svima dostupan, već su i brzine prijenosa podataka neuporedivo veće.

  S tim u vezi, danas govorimo o 4G ili LTE mreži. Sigurni smo da ste mnogo puta do sada čuli ovaj termin, ali šta je to zapravo? Šta omogućava ta mreža? Kako ona može da nam olakša život?

  U narednih par pasusa probaćemo da vam približimo ovu tehnologiju i njene najznačajnije prednosti.

  Svjesni smo brzine kojom se danas živi i potrebe da željene informacije dobijemo baš onog trenutka kada su nam neophodne. Upravo 4G mreža omogućava izuzetno brz protok podataka, što znači da se velike količine podataka mogu preuzeti u veoma kratkom roku.

  Pri nekadašnjim brzinama interneta, gledanje online sadržaja visoke rezolucije bilo je iscrpljujuće, jer je bilo potrebno mnogo vremena da se oni učitaju i prikažu. Sjećate li se kako smo ranije kvalitet snimaka na YouTube-u smanjivali na 240p ili čak 144p, jer drugačije nisu mogli da se prikažu?


  4G mreža rješava ove probleme. Zahvaljujući njoj, video streaming u visokoj rezoluciji teče glatko, bez zastoja i čekanja na učitavanje.

  Brzine prenosa kod 4G mreže kreću se čak do 100 Mb/s što praktično znači da biste aplikaciju od 20MB mogli da „skinete“ za manje od dvije sekunde. Ovo konkretno znači da biste sa gledanjem filma od 2GB mogli da započnete već za oko dva minuta.

  Impresivno, zar ne?

  Još impresivnije je to što su vam kvalitetni telefoni koji pomenutu tehnologiju podržavaju, danas dostupni po pristupačnim cijenama.

  Brend Tesla u svojoj ponudi ima 4G telefone koji svojim karakteristikama mogu da pariraju mnogo zvučnijim imenima. I zato, zašto ne biste uživali u svim prednostima LTE mreže uz neki od telefona iz široke ponude ovih uređaja? Jer, jedno je sigurno: bez obzira da li spadate u najzahtjevnije ili one manje zahtjevne korisnike, izbor modela Tesla pametnih telefona omogućava vam da uživate u svim prednostima savremenih tehnologija

 6. Samsung predstavio prve HDR QLED monitore za igranje

  U kombinaciji sa ultra-širokim dizajnom CHG90 i quantum dot tehnologijom CHG70 monitori stvaraju realističnu, detaljnu sliku koja prikazuje igre tačno onako kako su programeri željeli, i dramatično poboljšava igranje uz oštrije boje i oštrije kontraste.

  "Igrači žele da imaju osjećaj potpune uronjenosti u njihove omiljene igre, a naši novi monitori pružaju najljepše vizuelne i realistične sadržaje uz vrhunsko iskustvo igranja", izjavio je Seog-gi Kim, izvršni potpredsjednik odjela Enterprise Business u kompaniji Samsung Electronics. "Novi QLED monitori za igranje su iskorak u budućnost igranja za ležerne, entuzijastične igrače koji vole da se takmiče. Veselimo se razvijanju tehnologija koje mijenjaju svijet igranja uz dodatno zadovoljenje potreba igrača, programera i partnera u narednim godinama.”

  Življe okruženje igranja s više detalja  Tehnologija quantum dot QLED donosi novu metalnu jezgru koja podržava i oko 125 posto sRGB spektra boja i 95 posto Digital Cinema Initiatives (DCI-P3) standard u svijetu filma i pruža iznimno širok raspon boja.

  Samsungov CHG90 postavlja novi vizuelni standard za ekrane za igranje projektirajući omjer slike 32: 9 i double full HD rezoluciju(DFHD) od 3840 sa 1080 točakapreko 49-inčnog ekrana. CHG90 doslovno proširuje prostor za igranje.Sa svojim širokim dizajnom nadmašuje industrijske standarde, a u isto vrijeme predstavlja najširi monitor u portfoliu igranja ove kompanije. Monitori donose zapanjujuću 1800R zakrivljenost i ultra široki ugao gledanja od 178 stepeni, omogućavajući da se sadržaj na ekranu vidi s bilo kojeg mjesta unutar određenog prostora. Kao rezultat toga, igrači više ne moraju brinuti o logistici, troškovima i okvirima koji prekidaju sliku, a štose nameće kad se kombinira više manjih monitora zajedno kako bi se dobila proširena slika.  Idealan za pucačke igreu prvom licu, trke, simulaciju leta i akcijske igre, CHG90 prilagođava ubrzanu brzinu osvježavanja (144 Hz) i vrijeme odziva slike od 1ms (MPRT) s naprednom, četverokanalnom tehnologijom skeniranja kako bi se spriječilo zamućivanje kretanja i kako bi se proizvela dosljednija slika na čitavom ekranu.

  Igranje na višem nivou  Dostupan u varijacijama dijagonale od 27 i 31,5 inča, CHG70 integrira HDR i quantum dot tehnologije, sa brzinom osvježavanja od 144 Hz koja dodatno pomaže da se dobije što bolji sadržaj za igranje. Ova kombinacija nudi igračima vidnu arenu koja je svjetlija (600-nitni vrhunac osvjetljenja), jasnija (rezolucijaod 2560x1440 WQHD) i luminoznija uz najmanju vizuelnu nijansu koja je u prvom planu u iznimno svijetlom ili tamnom okruženju..  CHG90 i CHG70 dolaze kao prvi Samsungovi monitori za igranje koji imaju novu AMDRadeonFreeSync ™ 2 tehnologiju. Ova frontline funkcija uklanja zastoje i cijepkanja koji često ometaju igranje I pruža neometane okvirne prelaze .Isto tako, Radeon FreeSync ™ 2 podržava široki spektar boja za prikaz HDR sadržaja uz dvostruko veće osvjetljenje i boju u odnosu na sRGB standard. Kao rezultat toga, korisnici mogu uživati u fluidnom uključi-i igraj HDR iskustvu niske latencije bez potrebe za čestim prilagođavanjima softveru ili monitoru.

  "Nevjerojatno smo ponosni na to kolikodaleko je Radeon FreeSync ™ tehnologija otišla u protekle dvije godine, s više od 150 ekrana koji su isporučeni na tržište", rekao je Scott Herkelman, korporacijski potpredsjednik i generalni direktor Gaming, Radeon Technologies Group, AMD. "Pozdravljamo kompaniju Samsung Electronics zbog pokretanja prvih FreeSync 2 ekrana i vjerujem da bi ti prekrasni monitori trebali biti na obaveznom popisu svih igračkih entuzijasta."

  Proširenje strateškog partnerstva  Budući da se Samsungovi najnoviji monitori za igranje pripremaju da osvoje tržišta, kompanija nastavlja sa širenjem svoje dostupnosti i priprema širu industriju igara za HDR sadržaj. U strateškom partnerstvu s EA studijem DICE i Ghost Games, CHG90 i CHG70 su podvrgnuti strogom podešavanju kako bi se osigurao optimalan HDR kvalitet slike.

  "Drago nam je što blisko sarađujemo s timom koji radi na Samsungovim monitorima kako bi optimizirali CHG90 i CHG70 monitore za naše igre, što je od vitalnog značaja, tako da naš novi naslov "Star Wars ™ Battlefront II ™ ", koji će biti objavljen kasnije ove godine, može da se ogleda na ovim HDR monitorima onako kako su to naši programeri željeli ", rekao je Oskar Gabrielson, generalni direktor kompanije DICE.

  "Ovdje u Ghost Games, uvijek gledamo u najnoviju tehnologiju koja pomaže predstaviti Need for Speed na najbolji mogući način i konstantno gledamo da pomjerimo granice. Tehnologije poput HDR-a omogućavaju nam da našim igračima pružimo što emocionalnije i što uvjerljivije iskustvo igranja. Samsungovi HDR monitori dopuštaju Need for Speed ™ Payback da budu upravo to", rekao je Marcus Nilsson, izvršni producent Ghost Games.

  Osim toga, oba monitora su nedavno postala HDR kompatibilna s Nvidijinim grafičkim karticama, kako bi se osigurao jasni prikaz šireg rasponaHDR igricai PC uređaja.

  Čak i prije njihove široke primjene, CHG90 i CHG70 su već prepoznati od strane industrije kao vodeći u kategoriji monitora. Prošlog mjeseca, Društvo industrijskih dizajnera Amerike uvrstilo je oba monitora u njihove godišnje IDEA nagrade, koje odaju počast tehnologijama za inovaciju dizajna koje poboljšavaju ekonomiju,ali i ukupan kvalitet života. CHG90 je dobio bronzanu nagradu u kategoriji programa potrošačke tehnologije, a CHG70 je dobio nominaciju za finaliste u istoj grupi.

  Izvor: Klix.ba

 7. Šta je QLED TV? U čemu je bolji od OLED-a?

  Iz Samsung-a tvrde da je QLED najbolja tehnologija prikaza slike u historiji. Sta je QLED? Je li bolji od OLED-a? Čitajte dalje i sve će postati jasnije.

  OLED je još uvijek tehnologija u začetku ali mnogi već tvrde (Samsung op.a.) da će je prevazići novi QLED.

  Šta se sve očekuje od ove tehnologije? Po čemu se razlikuje od OLED-a? Kada će QLED televizori biti dostupni u BIH? Objasnićemo u nastavku teksta.

  Šta je QLED?

  QLED je skraćeno od Quantum dot Light Emitting Diode. To je tehnologija koja, dodana na standardne LCD panele, obećava bolje performanse od OLED-a po značajno nižoj cijeni.

  Trenutno LG, Sony i Panasonic u ponudi imaju OLED televizore dok sa druge strane QLED nudi samo Samsung uz tvrdnju da je to tehnologija budućnosti. Kako je Samsung svjetski lider u ovoj tehnologiji trebalo bi ih shvatiti ozbiljno.

  QLED tehnologija obećava bolju kvalitetu slike uz najbolji kontrast i „pravu crnu“ te prikaz do +40% više boja od svih ostalih tehnologija.

  Na kojem principu radi QLED? 

  QLED radi na principu kvantnih piksela(tačkica). Ova tehnologija i nije novitet i Samsung je već koristi u postojećim SUHD modelima. Međutim QLED kvantne piksele koristi na potpuno novi i puno interesantniji način.

  Kvantni pikseli su mikroskopski molekuli(Veličina se mjeri u nanometrima) koji sami emituju svetlost ali u boji. Boja koju emituju zavisi od njihove veličine – veći emituju crvenu boju dok manji emituju plavu.

  Trenutno televizori koriste fotoluminiscentne kvantne piksele (potrebno pozadinsko osvjetljenje), dok QLED TV koristi elektroluminiscentne kvantne piksele. Uprošteno,  umjesto da koriste vanjsko pozadinsko svjetlo za prikaz boja, elektroluminiscentni pikseli svjetlost emituju sami. To znači da TV moze pojedinačno paliti i gasiti piksele, isto kao OLED, sto na kraju omogućava beskonačni kontrast, što je jedina prednost OLED tehnologije te uz to omogućava vrijeme odziva manje od 0.01milisec, sto u potpunosti ukida zamućivanje slike kod prikaza brzih scena(sport,filmovi,igrice).

  Elektroluminiscentni kvantni pikseli uz gore navedeno daju nevjerovatno svjetle i zive boje zbog čega su idealni za prikaz HDR(High Dynamic Range) filmova i igrica.

  Za razliku od OLED televizora QLED neće imati problema sa najvećom manom OLED-a da kroz vrijeme slika počinje da gubi na kvaliteti zbog gubitka plave boje. OLED materijal koji se koristi za prikaz plave boje brže se troši od crvene i zelene, tako da nakon određenog vremena, balas boja postaje lošiji.

  Uz sve navedeno QLED će biti cjenovno povoljniji od OLED-a uz kvaliteniju sliku i manju potrošnju električne energije.

  Kada će QLED biti dostupan u BIH?

  Samsung, svjetski lider u prodaji televizora, je do sada jedini najavio QLED linup televizora za 2017. godinu. Televizori iz flagship serija Q7, Q8 i Q9 će biti QLED a očekuje se da će cijene biti do 20-30% niže od ekvivalentnih OLED modela. U BIH ih možemo očekivati već od 6. mjeseca 2017.

  Dr.Techno

 8. Sony BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori konačno stižu u Evropu

  Dugo očekivani BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori, trenutno već dostupni za narudžbu u pojedinim državama, stići će u Evropu u maju, najavila je kompanija Sony. Nova serija televizora nudi fantastičan kvalitet slike, karakterističan za OLED ekrane, unapređen Sony 4K HDR procesor X1 Extreme, pionirski zvučni sistem Acoustic Surface, kao i inovativni dizajn. Sa više od osam miliona samosvijetlećih piksela, OLED A1 televizori donose znatno obogaćeno vizuelno iskustvo sa prikazom bez zamućenja, širokim uglom gledanja, upečatljivim nijansama crne boje, bogatim i živopisnim koloritom, kao i dinamičnim kontrastom.

  Kompanija Sony bila je prva koja je uvela OLED televizore na tržište 2007. godine, sa modelom XEL-1 od 11 inča koji je predstavljao izuzetno dostignuće za to vrijeme. Nastavljeno je sa proizvodnjom Sony OLED uređaja za profesionalno emitovanje i video produkciju, sa širokom primjenom u montaži, dnevnim pregledima, kreiranju grafika i specijalnih efekata, kao i za televizijske i filmske produkcije. Ovi uređaji osvojili su brojne nagrade – naime, Sony Professional OLED Master monitori su „Oskarovci“ u oblasti nauke i inženjeringa (Scientific and Engineering Academy Award), kao i dobitnici Emi nagrade za izuzetnu inovaciju u oblasti inženjeringa (Technical Emmy Award for Outstanding Innovation in Engineering Development).

  „Otkako smo prezentovali BRAVIA A1 OLED televizore na CES sajmu ovog januara, dobili smo odlične komentare i pohvale na račun inovativne kombinacije najvišeg kvaliteta slike i briljantne tehnologije za ozvučenje Acoustic Surface. Veoma smo uzbuđeni da predstavimo nove modele potrošačima u Evropi u maju", izjavio je Motoi Kavamura, čelnik Odeljenja za TV marketing i planiranje proizvoda u kompaniji Sony Europe.


  Prva primjena tehnologije Acoustic Surface

  Koristeći prednosti OLED ekrana koji ne posjeduju pozadinsko osvjetljenje, inženjeri iz kompanije Sony razvili su novu tehnologiju za ozvučenje Acoustic Surface, koja omogućava emitovanje moćnog zvuka iz samog ekrana. Zahvaljujući originalnom dizajnu, cijela površina ekrana prenosi bogat zvuk, pružajući jedinstvo slike i zvuka, pa djeluje da glasovi dolazi zaista od likova i dramatične eksplozije direktno sa ekrana. Konvencionalni LED televizori ne mogu da postignu ovakvu fuziju audio i video sadržaja, jer kod njih zvuk dolazi iz zvučnika sa donje ili bočnih strana.

  Također, tehnologija Acoustic Surface omogućava sinhronizaciju slike i zvuka iz svih uglova, čak i ukoliko je gledalac sasvim sa strane. Uz izuzetno širok ugao gledanja koji odlikuje OLED ekrane, A1 televizori pružaju neuporedivo vizuelno i audio iskustvo bez obzira na ugao gledanja.


  Jedinstveni dizajn

  Zahvaljujući pomenutoj tehnologiji Acoustic Surface, A1 televizorima nije potrebno ozvučenje na bočnim stranama ili odozdo, pa su napravljeni bez vidljivog stalka ili zvučnika, sa ciljem da ništa ne odvlači pažnju od spektakularne slike. Rezultat je jedinstveni oblik uređaja, sa stalkom koji sakriva moćni niskotonac i sistemom za uređenje kablova koji može biti sklopljen uz površinu televizora pri montiranju na zid.


  Neuporedivi kontrast i jasnoća

  Novi BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori podržavaju HDR (High Dynamic Range) standard koji reprodukuje dramatičan kontrast sa bogatim, briljantnim bojama. Unapređeni Sony 4K HDR procesor X1 Extreme dodatno poboljšava preciznost prikaza boja, kontrast i jasnoću, i pruža podršku za standarde HDR10, HLG, i Dolby Vision koji omogućavaju uživanje u sve većem broju dostupnih HDR sadržaja. Također, moćni 4K HDR procesor X1 Extreme podiže kvalitet ne-HDR sadržaja na nivo blizak 4K HDR standardu, uz pomoć HDR tehnologije remasterovanja zasnovane na objektu, koja može da detektuje, analizira i optimizuje svaki objekat na slici sa ciljem prilagođavanja kontrasta u cjelosti.

  Spoj jedinstvenih Sony tehnologija pruža unaprijeđeno HDR iskustvo sa većom jasnoćom i širim opsegom boja i kontrasta. TRILUMINOS ekran mapira boje za širu paletu, Super Bit Mapping 4K HDR tehnologija kreira glatku, prirodnu sliku bez efekta posterizacije, dvostruka obrada baze podataka umanjuje šum na ekranu istovremeno povećavajući jasnoću, dok tehnologija Motionflow redukuje artefakte pokreta za glatku i prirodnu reprodukciju kretnji. Sve ove tehnologije doprinose realističnijem prikazu sa suptilnim nijansiranjem i dubinama boje, kao i upečatljivoj osvjetljenosti i bogatim tonovima crne.


  Pokrenut Android sistemom

  BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizore pokreće Android TV operativni sistem koji donosi filmove, serije i na hiljade aplikacija, olakšavajući uživanje u televizijskom programu, gejmingu ili preuzimanje sadržaja. Servisi poput Google Play, Netflix, Amazon Video, YouTube i drugih donose hit televizijske programe i filmske klasike po ukusu svih korisnika.


  BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori: modeli i cijene

  • KD-65A1, klasa 65” (dijagonala od 64,5 inča), oko 11.000 BAM

  • KD-55A1, klasa 55” (dijagonala od 54,6 inča), oko   8.000 BAM


  Televizori će biti dostupni za narudžbu u maju 2017. kod izabranih dilera, a u ponudi u prodavnicama će biti od juna 2017. godine. Dodatne detalje ćete pronaći na stranici https://www.sony.ba/electronics/televizori/a1-series

 9. Čarobni kredit do 36 rata

  UPDATE: 2018. Ovaj kreditni proizvod više nije dostupan

  UPDATE: 2018. Ovaj kreditni proizvod više nije dostupan

  UPDATE: 2018. Ovaj kreditni proizvod više nije dostupan


  Namjena: „ČaRobni kredit“ namjenjen je za kreditiranje kupaca u našim trgovinama.

  Korisnik kredita: Svako fizičko lice koje je državljanin BiH, kreditno sposobno, sa redovnim mjesečnim prihodima. Penzioneri do 75 godina starosti

  Iznos kredita: do 3.000 KM

  Rok otplate: do 3 godine (za penzionere do 1 godine)

  Naknade:

  • Bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva
  • Bez naknade za vođenje kreditnog računa

  Valutna klauzula: bez valutne klauzule

  Dokumentacija:

  • kopija lične karte (ne mora biti ovjerena)
  • zahtjev popunjen i potpisan  
  • za penzionere: dodatno potreban ček od penzije

  POSEBNE POGODNOSTI: Brza obrada zahtjeva; Odobravanje kreditnog zahtjeva uz minimalan obim dokumentacije (bez ovjere kreditnog zahtjeva, bez dokumentovanja prihoda, bez kopije CIPS prijave); Bez obaveznog ugovaranja instrumenta otplate kredita (moguć odabir načina otplate kredita – administrativna zabrana, trajni nalog ili gotovinska uplata rate); Ugovaranje kredita na licu mjesta, kod trgovca, bez dolaska u Banku i bez ovjere dokumentacije u firmi zaposlenja.

 10. Sony novim digitalnim tabletom želi da zamjeni papir

  ZBOG široke upotrebe i dostignuća tehnologije papir je zastario i sve se manje koristi. Umjesto što nosimo brojne knjige, ili sveske, koristimo lagane tablete na kojima možemo sačuvati neograničenu količinu informacija. Upravo to je podstaklo kompaniju Sony da napravi najnoviji digitalni tablet „papir“ DTP-RP1.

  Iz kompanije tvrde da će ovaj tablet, sa ekranom veličine 13,3 inča, poboljšati iskustvo pisanja bilješki digitalnom olovkom. Ekran ne klizi, što daje korisnicima utisak kao da zaista pišu na papiru. Novi dizajn tableta mu omogućava da bude mnogo tanji, lakši i brži od prethodnika. Sony naglašava kako je cijeli uređaj debljine oko 30 listova papira.

  Kompanija Sony je razvila i novu aplikaciju „Digital Paper” koja se koristi u kombinaciji sa novim tabletom. Ona će se primjenjivati za lakše pretvaranje i prebacivanje svih formata dokumenata na tablet DTP-RP1. Nažalost, novi tablet će podržavati samo PDF dokumente.

  Prodaja počinje 5. juna u Japanu, a cijena će iznositi oko 650 EUR.